Akira Toriyama interjú – Dragon Ball Színes kiadás: Freeza-saga 4. kötet

Dragon Ball Színes kiadás: Freez-saga 4. kötet

Akira Toriyama

Akira Toriyama

Megkérdeztük Akira Toriyama-t

DRAGON BALL Z: BATTLE OF GODS – Forgatókönyv

A Dragon Ball: Battle of Gods mozifilm 2013 márciusában jelent meg! Ehhez a filmhez, Akira Toriyama-sensei nem csak a karakter terveket készítette el, de most először a történetet is ő írta. Így hát ki is kérdeztük a Sensei-t magát, a filmmel kapcsolatos teendőiről!

Hogy mi is a Dragon Ball Z: Battle of Gods?

17 év után az első Dragon Ball mozifilm! Beerus, a „Pusztítás Istene” felébred hosszú álmából és megtámadja a Földet! Egy olyan történet, ami Goku és barátainak ádáz harcát mutatja be egy isten ellen, aki elpusztítaná a Földet!


Szuper-Titkos Történetek a Forgatókönyvről!

Hogyan lettél végül a történet írója?

Egyszer, amikor Tokióba mentem, Torishima-san1 egyszer csak a kezembe nyomott egy dokumentumot és azt mondta: „Olvasd el ezt a forgatókönyvet2. Filmet akarunk csinálni belőle.” (nevetés) Elolvastam, de azt gondoltam, túl bonyolult lenne a gyerekeknek és a történet kicsit túl komoly. A dialógusokban pedig olyan szófordulatok szerepeltek, amiket csak a készítő ismerhetett, szóval küldtem pár módosítást, mondván „Mit szólnátok inkább ehhez?” Később, ahogy nézegettem a javított forgatókönyvet, meg a dialógusokat és egyéb részeit, amikkel nem értettem egyet, akkor vettem észre, hogy gyakorlatilag megírtam a teljes sztorit. (nevetés) Úgy éreztem, hogy a fő történetszál az Isten megérkezése volt, szóval azt meghagytam, de minden más már az általam kitalált történet volt. (fanyar nevetés)

Mik voltak a legfontosabb szempontok a történet kitalálása közben?

Hogy őszinte legyek, nem akartam senkit sem túlságosan „meghatni”. Számomra mindig is fontosabb volt, hogy valami tisztán szórakoztató legyen. Olyannyira, hogy régebben is nagy súlyt fektettem rá, hogy ne hassam meg túlságosan az embereket. Most is például Vegeta jelenetével először szerettem volna némi érzelmet belevinni, de végül mégis inkább könnyedebb irányba vittem. Valószínűleg túl kínosnak találtam3. Egyrészt azért hagyatkozom gyakran amolyan „Mindjárt bepisilek!” típusú buta viccekre, mert a túl komoly hangulattól kínosan érzem magam. (nevet)

Másrészről viszont azt szerettem volna, hogy azok is könnyen megértsék miről is van szó, akik most találkoznak először a Dragon Ball-al. Nem szerettem volna hogy az új nézők számára emészthetetlen legyen, nem volt egyszerű. A film játékideje véges, szóval némi előismeretet mégis csak igényelt a történet. Egy magamfajta írónak, aki szeretné hogy művét az általános iskolások is megértsék, érdemes ezen elgondolkodni.

Igencsak küzdelmes volt az ellenfél hátterét is kitalálni. Vannak történetek, ahol „egy jó embernek bizonyos történések következtében gonoszsággal telik meg a szíve és ellenség lesz belőle”. Azonban, ha eredetileg jó ember volt, még ha meg is küzdesz vele és legyőzöd, akkor sem egyértelmű a konfliktus feloldása. Hiszen pontosan az teszi értékessé a fölötte aratott győzelmet, hogy kezdettől fogva gonosz volt. Most is csak nagyon nehezen sikerült kielégítő befejezést találni egy olyan hatalmas ellenséggel való küzdelem után, mint egy Pusztítás Istene.

Milyen felismerésekre jutottál a történet írása közben?

Arra, miszerint sokkal könnyebb úgy írni, hogy már ismered a karaktereket és a világukat. Bár, mivel az a fajta író vagyok, aki nem igazán olvasgatja a saját műveit, szinte teljesen elfelejtettem a sztorit. Szóval egy részét újraolvastam és sikerült visszaidéznem, milyen érzés volt amikor először megrajzoltam. (nevet) Sokkal könnyebb a manga rajzoló dolga, ha tudja melyik karakter, hogyan mozog.

Ez volt az első alkalom a Kanzenban4 óta, hogy rendesen átolvastam a mangát, amit rajzoltam. Nem igazán emlékeztem mi mit követ, így olvasás közben elkezdtem aggódni „Biztosan képes leszek majd ennyire kiegészíteni a történetet?” (nevet) De ha nem felejtem el, amit rajzoltam, nem fog megjönni az ihlet. Talán rosszabb a memóriám, mint a legtöbb embernek! (nevet)

Titkok a Karakter Tervezésről!

Mesélj nekünk valamit a filmben lévő karakterekről!

Az eredeti forgatókönyvben megjelenik három tolvaj. Mivel az összes Dragon Ball karakter egyszerre jelenik meg a filmben, úgy döntöttem, jobb lenne ha egy ismerős hármas lenne, így végül a Pilaf bandát választottam. Mostanra már elég öregnek kéne lenniük, szóval gondolkodtam mi tévő legyek. Végül arra jutottam, hogy az lesz a legjobb, ha megfiatalítom őket a Sárkánygömbökkel.

Ritkán rajzolok5 „a fiú kezd beleesni a lányba” típusú történeteket, mint Trunks és Mai mellékszála. De azt gondoltam, hogy ha nem teszem bele, akkor egyszerű tolvajok lettek volna, akiket azonnal el is hajtottak volna, így benne maradt. (nevet)

Egyébként, Bulma sem az a fajta, aki minden évben megtartja a szülinapját. Bulmát kevésbé érdekli a saját szülinapja, inkább akkor tartja csak meg, amikor szeretné újra látni a barátait. Ha nem készül mindenféle lenyűgöző nyereménnyel, nem tudja összehozni az embereket, ezért mindent belead. (nevet)

Mindig előre döntesz a történet helyszíneiről?

Ha valami nem tűnik logikusnak, mindig rossz érzés fog el rajzolása közben. Még ha valami nincs is részleteiben megmagyarázva, akkor is próbálok olyan szabályokat létrehozni, amik összefognak mindent. Persze csak ritkán jegyzetelek, szóval szinte azonnal el is felejtem őket. (nevet) Azért igyekszem tartani a konzisztenciát. (nevet) Most például, olyan környezetet választottam a történet végéhez, ami elgondolkodtat azon, hogy mi következhet utána. Igazából teljesen véletlenül találtam ki, de azt hiszem, igazán életre kelti a karaktereket, örülök, hogy így történt végül.

Mesélnél nekünk valamit Beerus, a Pusztítás Istene és Whis karakter dizájnjáról?

Nagyon sok az emberi karakter, szóval úgy döntöttem Beerus-t6 inkább macska szerűnek rajzolom. A macskákról aztán Egyiptom jutott eszembe, így eszerint terveztem meg a ruháját. Jobban kedvelem az olyan karaktereket, akik első ránézésre nem tűnnek erősnek. Ez a kontraszt sokkal jobban felerősíti a valódi mivoltától való félelmet, mintha látványosan fitogtatná az erejét kezdettől fogva.

Whis7 karaktere azért született, mert úgy gondoltam, szükség lesz egy jóképű fazonra is. (nevet) Kedvelem a nemtörődömségét. Állandóan valami finomságon nyammog és közben a világon semmi sem tudja felizgatni, néha már én is túlzásnak tartottam a gondtalanságát. (nevet)

Már a legelején kitaláltam mindkettejüket. Ha csak egy karaktered van, magában kell beszélnie, vagy narrációt kell alkalmaznom, de ha két karaktered van, akkor megmagyarázhatsz dolgokat a kettejük párbeszédén keresztül, nincs szükség narrációra sem. Szóval a mangákban is általában párokban mutatok be új karaktereket8. Hiszen Goku sem beszélne sokat ha Bulma és a többiek nem lennének vele. (nevet)

Akira Toriyama sensei gondolatai!

Gokuék változtak valamit a korábbiakhoz képest?

Goku soha nem változik. Ahogy mindig, most is csak az erősebbé válás jár az eszében. Szerintem a többiek sem változtak túl sokat.
Inkább csak külsőleg változtak, a hajuk színe és hasonlók. Nem vagyok túl körülményes a hajstílusokkal és színekkel, mindig úgy festem meg őket, ahogy éppen megfelelőnek érzem9. Sokan szokták rendszeresen változtatni a frizurájukat nem igaz? Ezért nem is mindig emlékszem, milyen színű hajuk van a karaktereknek. (nevet) Ha valamivel körülményes vagyok, akkor azzal nagyon körülményes vagyok, ezért aztán ha valamivel kevésbé vagyok körülményes azzal szinte egyáltalán nem is vagyok az.

Te találtad ki a a film alcímét, Sensei?

Igen. Az Istenek és idegenek mindig alapelemek voltak nálam10. (nevet) De tekintve a cím tartalmát, ügyeltem rá, hogy ne legyen túl filozofikus. Ezért Istenhez kevésbé viselkedett méltóan, ezért lett például ilyen kaja függő. Ez már törvényszerű nálam, nagyon szeretem az ilyen bugyuta dolgokat.

Azt is én találtam ki, hogy játszódjon a film a Majin Buu történet után. Úgy gondoltam, hogy amikor mindenki együtt van, mindenki ereje teljében van, akkor kell lecsapnia ennek a hihetetlenül erős ellenfélnek.

Mi a főbb üzenete ennek a filmnek?

Általában nincsen központi üzenete a műveimnek. Szigorúan arra koncentrálok, hogy szórakoztassa a közönséget és mindenki számára könnyen emészthető legyen. Nagyon sok a bonyolultabb elemeket felvonultató manga a piacon, szóval ezért is szeretném, hogy a sajátom színtiszta szórakozást nyújtson. Persze nem írhatok mindig mindent ilyen tisztán és kedvesen, szerintem egy mangának abban a pillanatban vége is van, amint túl tiszta és kedves lesz. (nevet)

Megkérdeztük Akira Toriyama-t

Bónusz Sarok: Kérdezz Felelek Akira Toriyama-val

Annyi mindent szeretnénk kérdezni Akira Toriyama-sensei-től! Kérdezz felelek formátumban válaszolt nekünk!

Ha el kellene nevezned Beerus technikáját, milyen nevet adnál neki?

Az ember azt gondolná rólam, hogy szokásom elnevezni a technikákat, de általában nem így van. Ha mégis el kellene neveznem… talán Beerus Gömb (Birusu-dama)? (nevet)

Miért lett a Super Saiya-jin Isten hajszíne piros? 

Egyszerűen csak azért, mert olyan erős szín. Az arany színt már használtam, a kék kevésbé tűnik erősnek. A piros könnyebben érthető vizuális szempontból.

Hogyan jönnek az új ötletek, mi a titkod?

Többnyire otthon ülős típus vagyok, de ha mégis kimozdulok, azért jól szoktam érezni magam. Nemrég például a lányommal voltam egy koncertenT1 és ott jött az ihlet. A nézőteret pásztáztam folyamatosan, és a közönség reakcióit figyeltem. (nevet) Erre a filmre is hatással volt, arra gondoltam, „mi lenne, ha valami hasonlóan heves zenére harcolnának”.

Az interjú folytatódik az ötödik kötetben. Ugye várjátok már?


1Torishima-san: Egy Dr. Slump-ban megjelenő gonosztevő… pontosabban, akiről a gonosztevőt mintázták, Akira Toriyama-sensei első szerkesztője. A karikatúrája annyira hasonlított rá, hogy azonnal híresség lett belőle.

2Forgatókönyv: Egy forgatókönyv a történet felvázolásával, majd azután a részletek kidolgozásával, átdolgozásával készül. 

3Kínosnak találtam: Akira Toriyama-sensei nagyon szégyenlős, ezért minél komolyabb egy történet, annál jobban szeretné viccekkel feldobni. Ginyu is ezért született volna?!

4A Kanzenban: A hivatalos címe: Dragon Ball Kanzenban („Tökéletes/Teljes kiadás”). Összesen 34 kötet jelent meg 2002. decembere és 2004. áprilisa között. Az össze kötet borítóján egy új illusztráció szerepelt a Sensei-től. A színes oldalak is gyönyörűen lettek újraalkotva. Az utolsó, “Viszlát Sárkány Világ” című, 519. fejezet 4 új oldallal is bővült, mely sokáig volt beszédtéma. 

5Ritkán rajzolok: Mivel a Sensei nagyon szégyenlős, nincs kibékülve a romantikus jelenetekkel. Még Goku, a főhős esküvője is gyorsan lefolyt egyetlen képkockában… 

6Beerus: Egy Isten, aki a „pusztítás” felett uralkodik, az a feladata, hogy fenntartsa a világunk egyensúlyát. Lenyűgöző erejével pillanatok alatt képes elpusztítani egy bolygót. Kōichi Yamadera szólaltatja meg.

7Whis: Egy titokzatos férfi, aki Beerus oldalán jelent meg a Földön. Beerus nevét a „-sama” utótaggal illeti, tehát valamiféle segéd lehet, de egyenlőre nem ismerjük valódi kilétét. Masakazu Morita szólaltatja meg.

8Párokban mutatok be új karaktereket: Goku és Bulma, Vegeta és Nappa, Freeza és az emberei… az új karakterek mindig párokban érkeznek. A helyzet párbeszéddel való ismertetése nagyszerű írói módszer.

9Úgy festem meg őket, ahogy éppen megfelelőnek érzem: Bulma rendszeresen változó frizurája élő példája, hogy a karakterek valóban benne élnek a világukban. A hajszíne általában lila, de időnként zöldessé változik. 

10Az istenek és idegenek mindig alapelemek voltak nálam: Dr. Slump és Arale óta Istenek és idegenek is rendszeresen jelentek meg. Akira Toriyama-sensei szerint, „Semmit sem változtam azóta (nevet)”.

A következő fordítói jegyzet, az olvasó érdekében, plusz információként került ide

T1Akira Toriyama egy Maximum the Hormone koncertet említett, amelyen 2012 novemberében vett részt; A banda dobosa, Maximum the Ryó-kun, a Yoshū Fukushū című, 2013-as album jegyzeteiben emlékezett meg a találkozásról, külön kiemelve a lányának a jelenlétét. A zenekar „F” című dala inspirációként szolgált a 2015-ös „Revival of F” (vagy Resurrection „F”) filmhez, melyben fel is használták a dalt a csata jelenetekhez. 

forrás: kanzenuush.com

Facebook
Twitter
Reddit
Tumblr

Hasonló bejegyzések